v
 • Prati savjete Borka Bana i vježbaj s nama!

  Prati savjete Borka Bana i vježbaj s nama!

  Pratite nas i budite fit uz stručnjaka Borka Bana koji će svaka dva tjedna pisati savjete vezane uz bodybuilding!

  Ova rubrika zamišljena je kao svojevrsni vodič kroz trening i prehranu svima koji razmišljaju o učlanjenju u teretanu ili su već redoviti vježbači, a sve s ciljem da se od samog početka spriječe najčešće pogreške, pojasne određeni mitovi vezani za ovu granu sporta i naravno, da se vježbačima uvelike skrati put do željenog cilja.

  I sam sam kao srednjoškolac počeo trenirati zbog problema s leđima i mršavosti, da bi već u prvih godinu dana dobio 15-ak kilograma tjelesne mase te riješio problem s leđima. Kako mi je trening postajao sve napredniji ubrzo sam krenuo i s natjecanjima u bodybuildingu te bio uspješan natjecatelj u različitim kategorijama punih 8 godina.

  U mojoj 20-godišnjoj praksi bavljenja ovim sportom i treniranja mnogih generacija rekreativnih i naprednih vježbača, uvidio sam da su najčešći razlozi zbog kojih mnogi počnu s treningom u teretani – mršavost, gojaznost i opća slabost tijela kao posljedica loše prehrane i fizičke neaktivnosti te zdravstveni problemi od kojih su najčešći bolovi u leđima te ozljede koljena.

  Treneri u teretani su nakon liječnika, kirurga i fizioterapeuta posljednja karika u lancu rehabilitacije kod ljudi koji se oporavljaju od raznih ozljeda zglobova. S druge strane kod onih koji žele ili trebaju povećati mišićnu masu ili izgubiti višak masnih naslaga, fitness treneri su najčešće jedini stručnjaci koji im pomažu kod postizanja tih ciljeva.

  Ukoliko imate pitanje za Borka, slobodno mu se javite na email fitnessklubaurora@gmail.com – na neka pitanja će odgovarati u narednim člancima.


  Borko Ban je bodybuilder i glavni trener u fitness klubu ‘Aurora’ Čakovec. Studirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu na smjeru Fitness. Imao je uspjeha i u natjecateljskom bodybuildingu na tridesetak natjecanja u periodu od osam godina.